|
Mission Irak

Året er 2007. De danske landtropper har forladt Irak. Var det menneskelivene og milliarderne værd? Hvad gik der galt? Situation er værre nu for den irakiske civilbefolkning, end den var, da USA, Storbritannien, Danmark og en række andre lande indledte en angrebskrig mod Iraks diktator Saddam Hussein i 2003. Forhistorien er grusom. Da han kom til magten i 1979, var hans første handling at gå i krig mod nabolandet Iran. 1 million mennesker døde, og flere blev drevet på flugt. Efter otte års krig gik Saddam Hussein til angreb på sine landsmænd. Shiamuslimerne i syd og kurderne i nord. Der blev brugt giftgas mod kvinder og børn. Dette udløste nogle af de største flygtningestrømme, som verden nogensinde havde set. I 1990 besatte Iraks diktator Kuwait. Allerede dagene efter havde FN vedtaget blokader og økonomiske sanktioner mod Irak. I januar 1991 gik en international koalition på 32 lande ind på Kuwaits side og smed Saddam Hussein og hans tropper ud af landet igen. Han satte oliekilderne i brand, så røgen kunne ses fra rummet. Imens ventede hele verden på, at han blev væltet. Det skete bare ikke. I stedet slog han igen brutalt ned på civilbefolkningerne i nord og syd. De havde forventet det internationale samfunds beskyttelse. Flere millioner mennesker flygtede på ny. Der blev ved endnu en FN resolution indført flyveforbudszoner, som blev kontrolleret og håndhævet af en koalitionsstyrke bestående af USA, Storbritannien og Frankrig.
Der blev samlet massivt ind til kurderne i Nordirak, hvor mere end fire tusinde nødhjælpsarbejdere og FN medarbejdere skulle hjælpe den kurdiske befolkning. Til at beskytte det arbejde oprettede man en vagtstyrke i 1991. UNGCI (United Nations Guards Corps in Iraq). I 1993 blev jeg chef for vagtstyrken og var det i næsten fire år. Jeg udviklede og igangsatte et nyt koncept til genopbygning og humanitært arbejde, som var baseret på dialog og gensidig tillid.
Udfordringerne fra dengang var de samme som i dag. Iraks nuværende præsident, Nordiraks leder og mange andre var de samme personer, som jeg forhandlede fred og sikkerhed med lang tid før, det endelig lykkedes dem, i samarbejde med amerikanerne, at få fjernet Saddam Hussein. Han blev henrettet i 2006.
Denne bog handler om mine fire år i krigszonen, under diktatur, midt i en borgerkrig og med stormagter og nabolandenes tvivlsomme interesser på sidelinien. Den handler ikke alene om de forudsigelige kampe og tragedier på slagmarken, vejsidebomber, gidseltagninger og snigskytter, men også om de kampe, jeg ustandseligt havde med embedsmændene i et korrupt og forældet FN system.
Jeg beviste i Irak, at det, på trods af en streng diktator, internationale forviklinger, borgerkrige og et bureaukratisk FN system, kunne lade sig gøre at skabe sikkerhed og lave genopbygning uden brug af våben.
I denne bog kan du læse hvordan.
God fornøjelse!
Poul Dahl |
|